Co to jest chłodnictwo?

What's refrigeration?

Zarówno chłodnictwo jak i klimatyzacja przemysłowa opierają się na tym samym mechanizmie: płyn, zwykle woda lub powietrze, ochładzany jest przez wyparowywanie innego płynu, nazywanego czynnikiem chłodniczym. Obieg czynnika chłodniczego, składający się ze sprężarki, parownika, skraplacza i urządzenia rozprężnego, jest integralną częścią obu systemów. Jednakże, istnieją znaczące różnice pomiędzy systemami chłodniczymi a klimatyzacyjnymi, na przykład pod względem komponentów, metod projektowania, struktur komercyjnych czy przemysłowych gdzie są instalowane i działania, uzasadniające istnienie dwóch osobnych sektorów rynku.

Chłodzenie to proces polegający na obniżaniu temperatury płynów lub ciał w ogóle. W szczególności, stosuje się go dla celów czasowego przechowywania produktów psujących się, w temperaturach do -60°C.

Chłodzenie to jeden z najważniejszych procesów przemysłu spożywczego, ponieważ spowalnia rozwój bakterii w żywności, utrzymuje jej właściwości organoleptyczne i wydłuża przydatność do sprzedaży i spożycia.

 

Główne urządzenia stosowane w komercyjnych i przemysłowym chłodnictwie to: 

  • Chłodnie;
  • Witryny supermarketowe;
  • Witryny w cukierniach, barach, lodziarniach itp.;
  • Lodówki stosowane w kuchniach przemysłowych, uwzględniając dojrzewalnie i opóźniacze;
  • Lodówki na produkty farmaceutyczne;
  • Blast chillery.

Urządzenia te różnią się głównie wyglądem, w zależności od tego czy produkt jest widoczny dla klienta, jak i pod względem kilku podstawowych aspektów takich jak zgodność ze standardami i wymagana wydajność chłodnicza: jeśli chodzi o ten ostatni aspekt, na przykład blast chillery wymagają bardzo wysokiej wydajność dla bardzo krótkiego okresu czasu.

 

Produkty spożywcze wymagające przechowywanie w temperaturze nieznacznie wyższej niż 0°C to głównie dojrzałe sery, napoje (piwo, wino, soki, napoje gazowane), wędliny i produkty delikatesowe.

Mięso, ryby, owoce, warzywa i świeć produkty mleczne przechowywane są w temperaturze około 0°C.

Temperatury ujemne do -25°C stosowane są w przechowywaniu lodów i innych produktów mrożonych w ogóle, na przykład ryb czy warzyw, przetwarzanych w procesach wydłużających ich przydatność do spożycia.

By dowiedzieć się więcej na temat działania systemów chłodniczych i obiegów czynnika chłodniczego, przejdź do „SCHŁADZANIE”.