Rolnictwo i przemysł spożywczy
-
Ogólne właściwości
Wilgotność powietrza jest kluczowym czynnikiem w procesie przechowywania żywności: owoce i warzywa ale też mięso i sery, są substancjami higroskopijnymi, w których zawartość wody zmienia się, dążąc do osiągnięcia równowagi z warunkami otoczenia.
By zoptymalizować proces przechowywania owoców i warzyw, wilgotność względna powinna być utrzymywana na poziomie 90-95%. Niższa wilgotność względna powoduję częściową utratę wody zawartej w żywności: skutkuje to spadkiem masy produktu na sprzedaż, pogorszenie atrakcyjności wizualnej a nawet przedwczesne psucie się produktów. Ściślej rzecz biorąc, utrata 5% wody zmienia właściwości produktu w sposób uważany za zmniejszający jego wartość rynkową.
W przypadku nabiału, względna wilgotność wymagana podczas dojrzewania wynosi od 80% do 90% z wyjątkiem pierwszego dojrzewania niebieskiego sera, który wymaga wilgotności względnej na poziomie 95%. Utrzymywanie optymalnego poziomu wilgotności zapobiega tworzeniu się skorupy na serach i ogranicza ryzyko pęknięcia produktu podczas dojrzewania. Ponieważ są to produkty o wysokiej wartości, kontrola wilgotności jest w tym przypadku szczególnie korzystna.
Nawet w przypadku produktów delikatesowych wymagany jest długi okres dojrzewania. W zależności od produktu, wymagana wilgotność względna waha się pomiędzy 60% a 75%: wyższe wartości mogą powodować pleśnienie, niższe - spadek masy, twardnienie miąższu i niejednolitość produktu.
Jeśli chodzi o konserwacje i przechowywanie mięsa, odpowiednia wilgotność w chłodniach pozwala na zachowanie czerwonego koloru bez stosowania azotanów.
Carel oferuje szeroki wybór nawilżaczy, zarówna parowych i adiabatycznych, które zapewniają dokładną i niezawodną kontrolę wilgotności, umożliwiając utrzymywanie świeżości produktów, zachowując ich przyjemny zapach i wygląd i minimalizując utratę masy.
-
Więcej
Kontrola wilgotności w rolnictwie i przemyśle spożywczym pozwala:
• Zapobiegać utracie wody przez żywność, ograniczającej wagę produktów;
• Utrzymywać świeżość i atrakcyjność żywności;
• Optymalizować proces dojrzewania serów i wędlin;
• Spowolnić psucie się produktów.
Dokumentacja
-
Other related documentation
* Entries are ordered by date
Kod Opis Język Data * Wersja +3000193EN Direct humidification: Advanced solutions for industrial and commercial environments ENG 15/11/2019 1.1 +3000193IT Umidificazione diretta: Soluzioni all’avanguardia per ambienti industriali e commerciali ITA 15/11/2019 1.1