Panel elektryczny dla cateringu i witryn grzewczych
Ogólne właściwości
CAREL oferuje szereg rozwiązań dla witryn grzewczych (bemarów), retarderów i blast chillerów z kompletną gamą terminali użytkownika. Wersja pełna wyposażona w graficzny wyświetlacz spełni oczekiwania najbardziej wymagających użytkowników zawsze szukających innowacyjnych rozwiązań. Szeroka gama dostępnych produktów spełnia wszelkie wymagania, zapewniając, że użytkownicy końcowi otrzymują odpowiednio przechowywany produkt wysokiej jakości. Urządzenia najnowszej generacji wyposażone są funkcje zarządzania HACCP. To umożliwia kontrolę temperatury przechowywanej żywności, zgodnie z wytycznymi HACCP. Parametry ustawia się bezpośrednio za pomocą urządzenia. Można ustawiać limity czasu i temperatury zgodnie z przepisami dotyczącymi przechowywania żywności. Kontroler automatycznie monitoruje jednostkę, wykrywając wszystkie sytuacje krytyczne. Program standardowy umożliwia pełną kontrolę nad retarderem czy blast chillerem, ustawianie cykli pracy, nastawę czasu, zmiennej temperatury i wilgotności. Kontroler retarderów wyposażono też w regulator wilgotności powietrza dzięki szerokiemu zakresowi nawilżaczy elektrodami izotermicznymi CAREL humiSteamtype. Kontroler blast chillera może niezależnie sterować temperaturą kontrolną i „punktu ciepła”, decydując którą wartość wyświetlać i której używać by kontrolować jednostkę w różnych warunkach. Po rozpoczęciu cyklu pracy blast chillera, kontroler przyjmuje najlepszą strategię by doprowadzić temperaturę żywności do wartości wymaganej w określonym czasie. To rozwiązanie zapewnia kontrolę temperatury przechowywanej żywności zgodną z wytycznymi HACCP, informując o sytuacjach krytycznych dotyczących limitów temperatury czy czasu. Parametry mogą być konfigurowane bezpośrednio z urządzenia lun przez system nadzoru, jeśli jest dostępny.